Убитият шеф на "Дойче банк" Алфред Херхаузен не е бил противник на еврото

Останките от взривената лимузина на Алфред Херхаузен, Бад Хомбург, 30 ноември 1989 г.
Снимка: Ройтерс

Споделян стотици пъти пост във Фейсбук (виж скрийншота по-долу) невярно твърди, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и подкрепял запазване на марката.

"Това е Алфред Херхаузен! Това е директора на Дойче Банк през 1989 година! Бил е противник на Еврото и за запзване на немската марка! Убит е на 30 ноември 1990 година! След неговото убийство е прието веднага премахването на Марката и налгането на еврото!", се твърди в поста (без редакторска намеса – б.р.).


Твърдение: Алфред Херхаузен е бил противник на еврото и заради това е убит

Първо трябва да се уточни, че, както посочва и коментар под поста, използваната снимка не е на Алфред Херхаузен, а най-вероятно скрийншот от тв кадър на Род Благоевич – бивш губернатор на Илинойс от сръбски произход, осъден на затвор за злоупотреби и помилван впоследствие от президента Доналд Тръмп.

Иначе Алфред Херхаузен действително е убит на 30 ноември, но 1989 г., а не през 1990 г., както се посочва в поста. На 59-годишна възраст той умира в бомбена атака, докато пътува с автомобил за работа.

Алфред Херхаузен/Ройтерс

Отговорност за убийството поема крайнолявата германска групировка "Фракция Червена армия". Заради сложността на атентата – взривена е втората кола в кордон от общо три, се появяват съмнения, че именно "Фракция Червена армия" стои зад атаката. Тъй като не са открити достатъчно доказателства, от 2004 г. делото за смъртта на Херхаузен започва да се води срещу неизвестен извършител.

Впоследствие през 2007 г. американски медии съобщават версия, според която източногерманските тайни служби ЩАЗИ са снабдили групировката с модерно взривно устройство. 

Категоричен мотив зад убийството на банкера не е установен.

Приживе Херхаузен е убеден привърженик на идеята за обединена Европа – с общ пазар, със своя централна банка и икономически и паричен съюз.

"Не мога да си представя добре функциониращ европейски пазар без единна европейска валута и Европейска централна банка", казва той през юли 1989 г.", цитиран от в. „Ню Йорк таймс“. Херхаузен застава зад често коментираните предложения за единна европейска валута и централна банка, отбелязва в своя статия вестникът. 

Вижданията на Алфред Херхаузен в подкрепа на икономически и паричен съюз и единна европейска валута още по-ясно личат в негова лекция от 1989 г., в която посочва като реалистична дата 2000 г. за постигането на валутен съюз.

Заключение

Твърдението, че бившият председател на "Дойче банк" Алфред Херхаузен е убит, тъй като е противник на въвеждането на единната европейска валута е НЕВЯРНО. Херхаузен всъщност е бил убеден привърженик на паричния съюз и единната валута, което се вижда и от медийни публикации, и от негови изказвания. 

----------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл [email protected] Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сравнява ли сп. "Тайм" Зеленски с Хитлер?

Обявяването на украинския президент Володимир Зеленски за "Личност на годината" от американското списание "Тайм" предизвика разнопосочни коментари във Facebook. Редица потребители припомниха, че признанието "Личност на годината" е отредено и на Адолф Хитлер през 1938 г.  Публикации със същото внушение има и в два сайта ( тук и тук ). Изглежда,..

публикувано на 20.01.23 в 06:00

Не е вярно, че Европейският съюз ще се разпадне до пролетта

В началото на месец септември няколко български сайта публикуваха информация, свързана с разпадането на Европейския съюз, което според автора - историка Анастасия Гешева, ще се случи до пролетта.  Ето и цитат от началните ѝ думи: "ЕС ще се разпадне много бързо оттук нататък, според мен няма да изкара до пролетта. Процесите вътре в съюза, както в..

публикувано на 10.01.23 в 06:00

Стъпквано ли е знамето на т.нар. ДНР в Европейския парламент?

Публикация във Фейсбук, който е споделена над 500 пъти, твърди, че в Европейския парламент си изтриват обувките и тъпчат с крака знамето на ДНР. ДНР е абревиатура на самообявилата се Донецка народна република на територията на Украйна, която Русия обяви, че анексира след непризнат и нелегитимен референдум през септември 2022 г. Постът е придружен от..

публикувано на 30.12.22 в 06:00
Генерал Сергей Суровикин

Твърди ли "Нюзуик", че ген. Суровикин ще бъде пред портите на Киев през февруари?

Преводна публикация в българска медия (може да бъде прочетена тук ) набира популярност в канал   в YouTube, където е дословно прочетена без обяснения за какво точно става въпрос. И е изгледана десетки хиляди пъти, след като е споделена над 100 пъти от потребители във Фейсбук, както и в различни групи в социалната мрежа. Публикацията е на..

публикувано на 28.12.22 в 06:00

Наистина ли се подготвят промени в имунизационния календар на децата?

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че се подготвят промени, които касаят най-вече децата в България. В поста се казва, че "нашите деца вече ще имат допълнителни имунизации: задължителни и препоръчителни /препоръчителните в бъдеще също ще станат задължителни/". Като нови са посочени ваксините  - варицелна, менингококова, хепатит..

публикувано на 27.12.22 в 06:00

Не е вярно, че България е с най-евтините горива в Европа

"България в момента има най-евтините горива в Европа, което е сериозен успех. Ще продължим да работим в тази посока." Това заяви в началото на ноември вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев пред журналисти. Съответно думите му бяха цитирани от медиите , но дали това, което казва министърът е..

публикувано на 22.12.22 в 06:00

Вярно ли е, че през 2020 г. миграцията е била нулева, както твърди Бойко Борисов?

На пресконференцията в централата на ГЕРБ от 7-и декември лидерът на партията Бойко Борисов направи необосновано твърдение, че преди две години, когато той е бил министър-председател, миграция към България не е имало и тя е била "нулева". Твърдение: През 2020 година е имало нулева миграция По време на брифинг , който се провежда ден преди..

публикувано на 19.12.22 в 06:00

Филм подвеждащо внушава пряка връзка между Covid ваксините и случаи на внезапна смърт

Излязъл през ноември филм подвеждащо внушава, че има пряка връзка между ваксините срещу Covid-19 и случаи на внезапна смърт, често сред млади хора. И това е част от план за обезлюдяване на света, според едночасовата лента, която на места повтаря неверни твърдения, които вече са опровергани от сайтове и организации за проверка на фактите...

публикувано на 15.12.22 в 06:00

Има ли в испански учебник карта на Европа с нови граници на Русия?

В публикации във Facebook и Telegram се разпространява снимка на карта от учебник по география, за който се твърди, че е испански и от тази година. Според картата Норвегия, Швейцария, Македония и Украйна са част от Европейския съюз, а областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Луганска и Донецка народни републики (ЛДНР) принадлежат на Русия. Информация..

публикувано на 08.12.22 в 06:00

Не е вярно, че вдигат цената на всички билети в столичния градски транспорт

В медийни публикации от 28 ноември 2022 г. се твърди, че от 1 януари 2023 г. цената на еднократния билет в столичния градски транспорт се увеличава от 1,60 лева на 2,00 лева, както може да се види тук и тук . Внушава се, че поскъпват всички билети, което наша проверка показва, че не е вярно. Публикациите се позовават на официалния Фейсбук профил..

публикувано на 03.12.22 в 06:00