Гергана Манчева, Миглена Иванова и Йоан Колев

Екипът на БНР - Радио България за българите по света специални гости в рубриката „Родина зад граница“

През 2023 г. се навършват 140 години от рождението и 80-ет от смъртта на поета, писателя, художника, журналиста, театралния критик, мислителя и общественик Сирак Скитник . Той е първият директор на държавното радио с принос за изграждането му..

публикувано на 25.01.23 в 15:04

Мирослав Павлов: В училище се работи с душа!

"Това е кауза!" - каза младият директор на Професионалната гимназия "Васил Левски" в Мездра Мирослав Павлов. Назначен само преди 6 месеца, той вече е успял да направи ремонт на училището и да върне над 20 деца отново в класните стаи. " Това е..

публикувано на 25.01.23 в 09:47

Почитат паметта на жертвите на бомбардировката във Враца през 1944 г.

Във Враца ще бъде отбелязана 79-ата годишнина от бомбардировката на града по време на Втората световна война, когато живота си губят  124 души, два пъти повече са ранените и има мащабни разрушения. В памет на жертвите в храм "Св. Възнесение" ще..

публикувано на 24.01.23 в 07:37
доц. Адриан Александров

Чистите по сърце ще видят Бога

Православната църква почита паметта на Свети апостол Тимотей. В Новия завет са включени две послания адресирани до него. Техен автор е духовният наставник на Тимотей, Свети апостол Павел.   За Тимотей четем, че бил добър Христов последовател и ученик..

публикувано на 22.01.23 в 10:35

В помощ на Рая се обединиха хората от Девин и околните села

Вълна от невиждана съпричастност срещна 13-годишната Рая Абаджиева от Девин, която се бори със заболяването „Сарком на Юинг“.  За лечението на Рая са необходими 170 хиляди евро в болница във Франкфурт,  Германия, а средствата са непосилни за семейството й...

публикувано на 22.01.23 в 05:44
Невгюл Ахмед

Екипът на пекарна във Велико Търново подкрепя социални каузи

Благотворителна кампания в подкрепа на социално значими каузи започна малка пекарна във Велико Търново. Всеки месец в обекта ще се продава определен вид сладкиш, а приходите ще бъдат дарявани за различни организации, социални институции и нуждаещи се..

обновено на 22.01.23 в 05:24

За цветовете и вкусовете на шоколада и кои са най-екзотичните съчетания в сладкото изкушение

Когато говорим за шоколад  си представяме основно три вида –  тъмно-кафяв (натурален), светло кафяв (млечен) и бял. В Академията на шоколадиерите в Израел палитрата е много по-шарена. За цветовете и вкусовете на шоколада разкава за БНР в..

публикувано на 21.01.23 в 18:15

Климат и съдба - документален поглед към Африка

Филмовият фестивал Sofia MENAR ще представи филма "Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби" . 50-минутната документална лента е продукция на Франция и Мадагаскар. Прожекцията на 21 януари от 17 часа в Дома на киното ще бъде последвана от разговор..

публикувано на 20.01.23 в 22:23
Хасан Ефраимов

Хасан Ефраимов: Усмивката остава там, където човек се е родил

Тази вечер е премиерата на новия спектакъл на "Нов градски театър НДК" в София. Авторската постановка "Джанки в Манхатън" е дело на Илиян Стоилов и е създадена по едноименния разказ на Хасан Ефраимов . В спектакъла участват актьорите Елена..

публикувано на 20.01.23 в 10:03

Как се празнуват едновременно Рождество и кръщението на Христос?

Известна е карикатурата, на която тримата влъхви се оплакват, че са се изморили за един месец поне четири пъти да изминат маршрута до Витлеем, понесли едни и същи подаръци. И действително, в прочутата катедрала, която се смята втората по значимост..

публикувано на 19.01.23 в 07:19