Круизът е като филиал на ООН

Изградени от книги и филми, представите на повечето хора за круиз са за дълго романтично плаване, където официалните тоалети са задължителни, а на борда можете да срещнете интересни хора. В наши дни това е просто индустрия. Нещо като плаващ хотел с..

публикувано на 20.01.23 в 08:30

Нашествието на изкуствения интелект в живота ни – възможности и страхове

Вероятно не си даваме сметка колко често в ежедневието сме в контакт с различни форми на изкуствен интелект. От гледна точка на помощта, която той може да оказва, вероятно ще става все по-незаменим. От гледна точка на човешкото ни възприемане обаче..

публикувано на 18.01.23 в 09:30

С тунчове и клюмби срещу злите сили

Ако за днешния градски човек тези думи не означават нищо, за жителите на западните краища на България те са свързани с вълненията и празничния дух на зимните маскарадни игри. Тунчовете, клюмбите, траките или всички джангърлаци, иначе казано звънци и..

публикувано на 16.01.23 в 12:39

Венчавка по древен ритуал на маите на полуостров Юкатан

На полуостров Юкатан вече можеш да се ожениш по древен ритуал на маите. Там са възстановили старинната венчавка по фрески и спомени на конкистадори. Освен плажа, историческите забележителности и голфа на Ривиера Мая развиват и… сватбен туризъм. Особено..

публикувано на 15.01.23 в 09:45
Яна Атанасова

Еврика! Успешни българи: Яна Атанасова

Яна Атанасова е ученчка в Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов". Почти веднага става ясно, че е човек, който "работи с цялата си душа, ум и сърце", както казва известният учен, чието име носи училището.   Изборът на Яна да..

публикувано на 13.01.23 в 16:55

Сух януари или месец без алкохол

В първата половина на януари все още се опитваме да се придържаме към прословутите новогодишни обещания, които си даваме. Много често наред с "да ям по-малко и да спортувам повече" е и намаляването на алкохола. Във Великобритания съществува..

публикувано на 12.01.23 в 10:07

Премълчаната история на простосмъртния пророк

Преди близо две десетилетия душата на добрия магьосник Йордан Радичков отлетя. Издъхна през любимия му месец януари, когато загубихме най-неподражаемия български писател. Не само в името му – Йордан – има нещо библейско. Имаше го и в осанката му на..

публикувано на 12.01.23 в 08:15

Алис Димишева за своята първа Испания

Преди време в "Покана за пътуване" дванайсетокласничката от Първа английска гимназия в София Алис Димишева с чувство за хумор и самоирония разкри първите си впечатления от Париж. Очевидно на слушателите им допадна нейния своеобразен стил (или просто..

публикувано на 10.01.23 в 08:38

Минералното богатство на България – потенциал и перспективи

Кръгла маса на тема "Старите минерални бани на България – потенциал и перспективи", организирана с активната подкрепа на Българска асоциация за термално наследство (БАТН) ще се проведе на 24 януари 2023 г. от 14 до 18 часа в зала Изток, Народно събрание...

публикувано на 08.01.23 в 09:40

Христо Панчев: Климатичната политика е част от националната сигурност

В последните години да вали сняг по Коледа е по-скоро изключение. Лятото пък идва с непоносими горещини, урагани, суши или пък с градушки и наводнения. Вече не говорим за спиране на затоплянето, а за адаптиране към климатичните промени...

публикувано на 07.01.23 в 08:35