Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лилия Абаджиева: На път сме всеки театър да се превърне в малка тоталитарна държава

„От листата на големите театри бяха тотално зачеркнати големите български режисьорски имена. Подобна санкция не е имало дори по времето на комунистическата цензура"

Лилия Абаджиева
Снимка: Ани Петрова

В Народния театър все още има напрежение. В основата му е бунтът на режисьора Александър Морфов срещу пиара Велислава Кръстева. Стигна се и до оставки. Такива подадоха Захари Карабашлиев и Явор Гърдев.

Последните скандали нанесени толкова огромни щети на театъра, че публиката би могла да се отврати, заяви пред БНР режисьорът Лилия Абаджиева.

„Ние, които се занимаваме с театър, обясняваме феномени като човек, създание и култура. Правим опит да дадем оптимистична перспектива. Да се занимаваш с изкуство е нещо голямо. То трябва да е съпътствано и с развитие на човечността в теб и в обществото“.

Тя не пожела да коментира формата на протест, която е избрал Александър Морфов, но заяви, че не бива да става достояние на обществото.

„Тези процеси, които се завихриха там, са доказателство, че разпад има не само в театъра. Има саморазрушаване на етиката и на природата на изкуството. Превръщаме се в едно саморазрушително общество“

Необходимо е да се конституират нови правила и те да бъдат ясно разписани, убедена е Лилия Абаджиева.

От листата на големите театри бяха тотално зачеркнати големите български режисьорски имена. Подобна санкция не е имало дори по времето на комунистическата цензура. Това са държавни културни институти. Не може театрите да са под едноличното управление на една единствена личност. Режисьорските колегии трябва да решават репертоарния план и да имат грижа за развитието на всеки един актьор.

Тя обаче не е сигурна дали има политическа воля да се нанесат подобни корекции.

На път сме всеки театър да се превърне в малка тоталитарна държава“.

Делегираният бюджет е една доста примитивна форма на финансиране, която унищожи природата на театъра, обясни Лилия Абаджиева.

Появиха се едни увеселителни спектакли. Цялата система  е изкривена. Катаклизмите в Народния театър са плод на много грешки. Надявам се да се въведат корекции. Трябва да се оптимизират конкурсите и критериите, по които се назначават хората, за да има ръководно ядро, а не еднолично самовластие“.

Цялото интервю на Петър Волгин с Лилия Абаджиева може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.