Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Над 100 събития в 14 града за европейската инициатива "Нощ на театрите"

За 10-и път у нас ще се проведе европейската инициатива "Нощ на театрите". Събитията са над 100 в 14 града на страната.

"През девет нощи в десетата" е посланието на инициативата тази година. Събитията стартират още сутринта основно с детски представления в повечето от градовете.

Софийска опера ще направи за зрителите тур зад кулисите по обяд, а учебните театри на НАТФИЗ и Нов български университет ще се включат с част от най-новите си продукции.

Народният театър ще участва с програма, която ще започне в 10 ч. тази сутрин и ще продължи 14 часа. Ще се изиграят 7 спектакъла на 5 сцени. Ще има срещи с режисьори и актьори, обиколки зад кулисите и изложба с театрални фотографии.

Директорът Васил Василев пред БНР:

"Правим едно наистина театрално преживяване, за да можем да завършим в късните часове".

В един на обяд ще започне 4-часовото онлайн предаване е под наслов “Нощта след края на света. Светът след края на Нощта“ и ще се излъчва на живо във Фейсбук.

Галин Стоев, Явор Гърдев, Захари Карабашлиев, Юлиан Вергов, Дарин и Деян Ангелови, Весела Бабинова, Ованес Торосян и Силвия Петкова са само част от хората, които ще говорят за изкуството и бъдещето на театъра.

Председателят на Съюза на българските актьори Христо Мутафчиев заяви:

"Хубавото на тези срещи е, че зрителят може освен да дойде и да гледа най-добрите представления на Народния театър, той може да взезе в кулоарите на Народния театър и да види как работят колегите актьори и всички екипи. защото отзад както имаше една пиеса, много успешна беше в Младежкия театър преди години, "Шум зад кулисите" се казва, отзад зад кулисите е много интересно и много различно от това, което вижда публиката отпред".

"За мен театърът е магия, емоция, нещо, което ме изкарва извън реалността и ме кара да се чувствам малко по-вдъхновена, малко по-приятно, може би по-смислено", каза една от посетителките на Народния театър в Нощта на театрите пред репортера ни Мария Филева.

Плевен се присъединява активно към инициативата. Кулминацията е премиерата на "Чудо" на Иван Радоев на сцената на Драматично-кукления театър, който носи името на драматурга.

За тази специална нощ е подготвена и премиерата на "Чудо" на Иван Радоев с режисьор  Надя Панчева.

Директорът на ДКТ “Иван Радоев“ Димитър Кабаков:

"Това е начинът, българската драматургия трябва да живее с погледа на нашите деца."

В програмата са още спектакли за малки и големи.

От 11 часа – "Мечешка приказна" от Ян Вилковски. От 17 часа е кукленият спектакъл за възрастни  МИНАЛО НЕ/СВЪРШЕНО ,авторски спектакъл на Денис Симеонов. В 13 часа започва "Пътешествие н театъра".

"Да запознаем плевенската публика с особеностите на театралния процес – отворени врати, ще им покажем как се случва театърът", обясни Димитър Кабаков.

Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян отново се включва в „Нощта на театрите“. Зрители и участници могат заедно да пресъздадат вълшебна атмосфера, макар и само за една нощ ‐ артисти и публика изживяват заедно нещо специално.

Нощта започва от сутринта и се превръща в ДЕН‐о‐НОЩ. В 11.00 часа за малките зрители ще бъде представен образователния спектакъл "Книжки сладкодумки", а в 19.00 часа – "Бившата мис на малкия град".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.