Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пловдив е против апорта на варненските акции на Панаира в "Пълдин туринвест"

| обновено на 24.11.22 в 11:48
Снимка: Радио Пловдив

С 39 гласа за и 9 въздържали се пловдивските общински съветници решиха да упълномощят представителя на общината в "Пълдин туринвест" да гласува против апорта на варненските акции в дружеството. Той не само ще гласува против, но и изрично ще заяви, че волята на Община Пловдив е да упражни блокиращата си квота. 

Извънредното общо събрание на дружеството е насрочено по - късно днес и на него трябва да се приемат дяловете на община Варна, представляващи 29% от собствеността на панаира. Дори това да се случи и акциите да бъдат приети, тъй като квотата на Община Пловдив е блокираща, апортът няма да се осъществи на практика. 

До решението се стигна след бурни дебати на общинската сесия, която протича при със силно гражданско присъствие.

В началото Филип Доминов, представител на гражданите, присъстващи на сесията, припомни, че пловдивският панаир е най-големият в Югоизточна Европа и призова общината да използва блокиращата си квота. „Днес е единственият шанс пловдивският панаир да не стане герговски панаир“, каза той.

Адв. Николай Василев призова ОбС да запази за поколенията Пловдивския панаир, тъй като е сред символите на Пловдив.

Председателят на групата общински съветници на ДБ Веселина Александрова обясни, че ОбС трябва да упълномощи представителят на община Пловдив Ясен Михайлов да гласува против увеличаването на капитала, като използва механизма за защита на общините в смесени дружества. Ако все пак се приемат, кметът Здравко Димитров да обжалва решението. Да спрем апорта на акциите на община Варна, защото иначе делът на Пловдив ще спадне до 22,9 %, призова тя.

Независимият общински съветник Георги Величков припомни, че Пловдив има 2 стратегически обекта – летището и Панаира, като и двата се водят умишлено към унищожаване. „Панаирът гине сега, идеята е да се даде без пари на частни лица“, каза той.

Председателят на групата „Автентична лява БСП“ Николай Радев заяви, че ако не апортира акциите си в "Пълдин Туринвест", община Варна ще ги продаде на друг инвеститор, затова преложеният вариант е „най-малкото зло“.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.